top of page

Důvěřuj či prověřuj?

Asi už jste si všimli, jak osobnost šéfa ovlivňuje atmosféru v týmu nebo ve firmě. To, jaká pravidla ve firmě platí pro vzájemné vztahy, jak se lidem pracuje, jakou svobodu ve své práci pociťují a jak firma nakládá s oceněním i chybami, tvoří součást firemní kultury. A firemní kultury v českých firmách jsou i jako den a noc.


Co je tím základním kamenem?


Zdá se, že odpověď nám poskytne téma důvěry. Důvěra je nicméně věc složitá a ne vždy se zakládá na konkrétních aktuálních okolnostech.


Základní důvěru v lidi a svět si totiž budujeme už v dětství. Některé výzkumy prokázaly, že výchovný styl rodičů, resp. to, jak rychle vyhoví matka (pečující osoba) potřebám miminka, jak rychle ho ukonejší, když pláče, ovlivňuje vývoj našeho mozku. Konkrétně jde o budování vnitřních obran, citlivost na stres a jeho samoregulaci. Čím více a dříve se miminku dostane potřebné péče, tím bude svět vnímat jako bezpečný a lidi v něm jako důvěryhodné.


Později v životě se samozřejmě setkáme se spoustou dalších vlivů prostředí na naše vnímání světa. V rodině se mohou objevit těžké situace jako rozvod rodičů, nemoc, úmrtí. Ve škole si dítě nemusí oblíbit třídní učitelka, nebo se může stát obětí šikany. Později nás může hluboce zklamat přítel nebo partner. Anebo také naopak, doma vládla pohoda, ve škole byla skvělá učitelka a děti se měly rády, přátelé vždy stáli při nás, ve výběru partnerů jsme měli šťastnou ruku.

Někdy nás ovlivní i vybraná profese. A přitom jsme každý jiný. Když se dvěma stejným lidem stane podobná věc, nemusí si z ní odnést podobnou zkušenost.


Schválně, zkuste se na chvilku zastavit a zamyslet, které situace ve Vašem dosavadním životě ovlivnily to, jak teď vnímáte svět. Jak je bezpečný, dobrý, zda se lidem dá věřit.


A tyhle situace máme v sobě i jako šéf. Podle nich zaměstnancům věříme, nebo nevěříme, dáváme jim svobodu nebo vytváříme předpis na všechno, co by mohlo nastat. V týmech nebo firmách, kde je šéf nedůvěřivý, bude více kontroly, méně prostoru pro samostatnou práci, možná se budou více hledat a trestat chyby. Naopak tyrkysovou firmu (to je ten moderní koncept firem, které nejsou řízeny tradičně hierarchicky, ale více pracují s inciativou zaměstnanců) těžko povede někdo, kdo předpokládá, že se zaměstnanci přirozeně chtějí ulévat nebo dokonce krást. V oběma firmách možná budou krást zaměstnanci stejně (uvádí se, že přibližně s 5% zaměstnanců budou nějaké potíže vždycky), ale v jedné bude zaměstnanecká politika a kultura tvořena pro těchto 5% a někde pro těch zbývajících 95.


A jak tedy nastavit kulturu pro Vaši firmu postavenou na jejích potřebách a ne našich životních traumatech (nebojte, nějaké máme všichni 😊)? Když ji vytvoříme jako tým. Vezměte celý management nebo Váš tým a pojďte si udělat čas vytvořit takovou týmovou dohodu. Společně se zamyslet, jak vytvořit firmu, kde budete rádi, a kde Vám atmosféra pomůže nejen k vyšší spokojenosti zaměstnanců, ale také k vyšší efektivitě.


A co víc, tvořit týmovou dohodu je zábava, a když se k tomu přidá ještě pohodové prostředí...



5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post

+420 737 222 402

  • LinkedIn

Lokace: Praha, Liberecký kraj, Tuhaň Stružinec, online

©2022 by Radka Jordánová. Proudly created with Wix.com

bottom of page